Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZERETNÉ MEGSPÓROLNI GÁZSZÁMLÁJA JELENTŐS RÉSZÉT?

Válasszon Ön is kiváló hőszigetelésű lakóházaink közül!


 


 

ÉPÜLETENERGETIKA

Egy családi lakóépületet általában 50-100 évre tervezünk. Az épület élettartamát és a növekvő energiaárakat figyelembe véve igen fontos kérdéssé válik a gazdaságos és hatékony üzemeltetés mind az újonnan épített, mind pedig a meglévő lakóépületek esetében. Így aztán nem mindegy, hogy miből, vagy hogy hogyan építkezünk.


Az épületek bizony nagy befolyással vannak a hosszú távú energiafogyasztásra, ezért az új épületeknek eleget kell tenniük a helyi éghajlathoz szabott minimális energiateljesítmény követelményeinek.

A nyári felmelegedés elleni védelem és a téli fűtési szezon, a komfortérzetünk és a megszokott állandó hőmérséklet szinten tartása a lakásban igen sok energiába, és ezáltal sokszor nem kevés költségbe kerül. A növekvő energiaárak mellett meg kell szüntetni a pazarlást, de ugyanakkor fenn kell tartani az eddigi kényelmes színvonalat. Az energetikai szabályozás és a jól átgondolt építészeti és gépészeti tervezés -többek között- erről is szól.

Mi az épület energiateljesítménye?

hazenergetika.jpgDefiníció: Az épület normál használatához ténylegesen elfogyasztott energia mennyisége, amely tartalmazza a fűtést, melegvíz előállítást, hűtést, szellőztetést és a világítást is. Tehát, amit a ház lényegében „fogyaszt".

Mi az energiateljesítményre vonatkozó igazolás?

Olyan az állam vagy általa kijelölt jogi személy által elismert igazolás, amely a mellékletben meghatározott általános kereten alapuló módszer szerint számítva tartalmazza az épület energiateljesítményét.

A számítás legalább az alábbiakat tartalmazza: az épület hőtani jellemzőjét, fűtőberendezés típusát -szigetelési jellemzőit, légkondicionáló berendezést, szellőztetést, világítótesteket, éghajlati körülményeket, épület elhelyezkedését, a napsütés elleni védelmet (árnyékolás), napenergia hasznosítását, természetes bevilágítást.

Kép Időpont egyeztetés miatt, kérjük hívja munkatársunkat!, vagy hagyjon üzenetet és hamarosan visszahívjuk!

06 20 5656 842 / 06 70 375 1745


 

De kell ez nekünk? Mire jó az energiateljesítményre vonatkozó igazolás?

Ez a tanúsítvány biztosít minket arról, hogy mennyibe kerül a ház fenntarása, mennyi energiába fog nekünk mindez kerülni. Tehát már építkezéskor, illetve esetleges eladáskor is mindenképp hasznos, hogy az épületek építésekor, eladásakor vagy bérbeadásakor a tulajdonos illetve az esettől függően a tulajdonostól a leendő vásárló vagy bérlő az energiateljesítményre vonatkozóan igazolást kapjon. Az igazolás érvényessége max.: 10 év.

Tehát, ha építkezünk igazolnunk kell a hatóságnak az energetikai számítás megfelelőségét és csatolni kell a tervdokumentációhoz. Ha pedig lakást vásárolunk ez a tanúsítás az árértéket is befolyásolhatja. Nem beszélve arról, hogy a hozzá nem értők is valós képet kapnak az épület ezen tulajdonságáról.

Mire kell és mire nem kell igazolást készíteni?

Huzamos tartózkodásra szolgáló helyiséget tartalmazó épületre (épületrészre), illetve annak tervezésére kell, amelyben a jogszabályban vagy a technológiai utasításban előírt légállapot biztosítására, energiát használnak.

Nem kell készíteni igazolást az alábbi esetekre:

A z 50 m
2-nél kevesebb hasznos alapterületű, illetve évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre, a felvonulási épületre, a legfeljebb 2 évi használatra tervezett épületre, hitéleti célra használt épületre, a műemlék, illetve a helyi védelem alatt álló építményre, védetté nyilvánított műemléki területen (műemléki környezetben, műemléki jelentőségű területen, történeti tájon). Helyi védelem alatt álló, a világörökség részét képező vagy védett természeti területen létesített építményre, a nem lakás céljára használt mezőgazdasági épületre, az ipari épületre, ha a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb mint 20 W/m3, vagy a fűtési idényben több mint 20 szoros légcsere szükséges, illetve alakul ki. A sátorszerkezetre és a sajátos építményfajtákra, illetve annak tervezésére.

Érdemes tehát odafigyelni a vásárláskor is, akárcsak egy hűtőszekrény esetén, egy háznál is vehetünk A energiaosztályosat, vagy épp kevésbé jót is.

Az általunk épített családi házak mindegyike eléri az 'A' ENERGIAOSZTÁLYT!

A rendelet előírásai alapján az alkalmazott szerkezetek hőátbocsátási tényezői mellett az épület fajlagos hőveszteségtényezőjét, valamint az összesített energetikai jellemzőt is szükséges vizsgálni.

Az ellenőrzés ki kell terjedjen a fűtéshez, melegvíz-termeléshez felhasznált energiahordozó, az alkalmazott gépészeti rendszerek, azok szabályozási lehetőségeinek, veszteségeinek, illesztési pontatlanságainak kérdéskörére. Ellenőrizendő továbbá a nyári túlmelegedés kockázata.

A számítás készülhet ún. egyszerű, illetve részletes módszerrel. A részletes módszer ugyan több számítást követel meg, de a benapozottság ismeretében pontosan figyelembe veszi az üvegfelületeken keresztül az épületbe jutó szoláris hőnyereséget. A számítás során ennek elhanyagolása egyes esetekben azzal járhat, hogy az épület nem, vagy csak a szerkezeteket érintő egyéb beavatkozások (pl. többlet hőszigetelés beépítése) mellett felel meg a követelményeknek.

Vállaljuk az épület-energetikai munkarésznek a rendelet előírásai alapján történő gyors és pontos elvégzését.

Az épület adatainak megadásával online kérhet erre ajánlatot.

Miért fontos a (dryvit) hőszigetelés?

Fontos hogy az épületben jól érezzük magunkat. A kedvező hőérzet és mikroklíma kialakítása rendkívül fontos és ehhez segít hozzá a polisztirollapos hőszigetelés. A rosszul szigetelt ház, lakás, vagy épület központjában a hőmérséklet jóval több, mint a falak mellett, ilyenkor szoktuk azt érezni, hogy "süt" a hideg a falakból. A polisztirollapos hőszigetelés az épület bármely pontjainak egyenletes melegét teszi lehetővé.

A dryvit hőszigetelés az épületeink megóvását is segíti. Csökkenti a falszerkezet termikus igénybevételét. Nyáron a rosszul szigetelt fal külső oldala domborúvá válik a melegtől, télen homorú lesz a hidegtől és ezekben a mozgásokban az évek során "elfáradnak" a falszerkezet anyagai. Ezen mozgások minimalizálását segíti a dryvit szigetelés. Segít még a falban elhelyezett gépészeti csövek fagyveszélytől való megóvásában is. Valamint csökkenti a párakondenzációs veszélyt, azzal hogy a harmatpontot kitolja a külső falsíkra, átgondolt szellőztetés mellett, ami az épületek belső penészedésének, gombásodásának megszűnését jelenti.

Nagyon fontos szempont az utólagos hőszigetelés figyelembevételénél, hogy rendkívüli mértékben csökkenti a költségeinket. A fűtési energiatakarékosság pénzsporólási lehetőséget rejt a háztartások számára. A polisztirollapos hőszigetelés alkalmazásával a falazat hőszigetelő képessége 40-70 %-kal nőhet, ami fűtésszámlánkra igencsak kihat. Ehhez kapcsolódóan fontos szempont, hogy óvjuk környezetünket, amit ugyancsak segít a polisztirollapos rendszer, hiszen ha kevesebbet kell fűteni a jó hőszigetelés miatt, csökken a füstgáz kibocsátás. Ez a folyamat egy épületnél sem elenyésző, de gondoljunk csak bele globális méretekben.

A fűtési energiatakarékosság mellett ne feledkezzünk meg a fordítottjáról sem. Szakemberek kimutatták, hogy Európában évente 10 %-kal nő a klímatizált helységek száma. Ez azért érdekes, mert tudható, hogy 1 celsius fok hűtéshez háromszor annyi energia kell, mint ugyanennyi fok felfűtéséhez. Azt meg ugyebár mondanunk sem kell, hogy háromszor annyi energia mit jelent pénzbe átszámolva. A polisztirollapos hőszigetelés ebben is segít, mert ahogyan télen benn tartja a hőt és nem engedi bejutni a hideget, úgy nyáron a meleget zárja ki, és a hűvösebb levegőt őrzi.

 

 
 

 

ProfilképUtolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>